Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Ο Νεύτωνας και ο Γιάννης στο Athens Science Festival!

Πριν δυο μέρες, Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, είχα την τύχη να συμμετάσχω στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Επιστήμη και Μυθοπλασία", το οποίο διοργάνωσε η ομάδα Θαλής+Φίλοι στο πλαίσιο του Athens Science Festival. Τη συζήτηση συντόνισε η κυρία Ιωάννα Σουφλέρη και το ζητούμενο ήταν οι συμμετέχοντες σε λίγα λεπτά να απαντήσουν στα ερωτήματα της συντονίστριας για το πώς αντιλαμβάνονται τη διασύνδεση της Επιστήμης με τη Μυθοπλασία, πώς εμπνέονται από την Επιστήμη για να γράψουν τα δικά τους μυθιστορήματα και, τέλος, ειδική ερώτηση που απευθύνθηκε σε μένα, πώς χρησιμοποιούν τη Μυθοπλασία στη Διδακτική των Μαθηματικών. 
Για την ειδική αυτή ερώτηση, οφείλω να πω ότι είναι αλήθεια πως όπου και όποτε μπορώ, διδάσκοντας λέω και κανένα παραμύθι με ήρωες κύκλους, ευθείες και...άγριους αριθμούς! Αλλά, όπως συχνά μου έλεγε και ο πατέρας μου, "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις". 
Κι εμείς, οι νεώτεροι συμμετέχοντες στην ομάδα Θαλής+Φίλοι, έχοντας δάσκαλο το μεγαλύτερο μαθηματικό παραμυθά της Ελληνικής Επικράτειας, τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, που μας διδάσκει τόσο με τις ομιλίες του, όσο και με τα μυθιστορήματά, μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τα δικά μας παραμύθια. 
Εγώ παραμύθια φτιάχνω, όποτε αυτό είναι δυνατόν, την ώρα του μαθήματος, προσπαθώντας να υποστασιοποιήσω κάποιες μαθηματικές έννοιες για να γίνουν πιο ελκυστικές, πιο αγαπητές, ενίοτε δε και ερωτεύσιμες, με σκοπό να τις κατανοήσουν τα παιδιά και να τις αφομοιώσουν πιο σωστά, τουλάχιστον από ψυχολογικής πλευράς. Κάποια από αυτά τα "παραμύθια" συμπεριέλαβα στο βιβλίο μου "Ο Γιάννης που αγάπησα", όπου αφηγούμαι ρεαλιστικές ιστορίες ανατροπής από την τάξη των Μαθηματικών.
Αλλά σήμερα το θέμα δεν είμαι εγώ. Είναι ο Ανδρέας! Ο νεότερος της παρέας.
Ο Ανδρέας Λύκος, που ήταν επίσης ένας εκ των συμμετεχόντων στο στρογγυλό τραπέζι της Κυριακής*, σε αντίθεση με μένα, κάνει περίπου ότι και ο δάσκαλος Τεύκρος Μιχαηλίδης: ερωτεύεται κάτι από τα Μαθηματικά και μετά χτίζει ένα μυθιστόρημα  με όλα τα απαραίτητα  αφηγηματικά υλικά που θα αναδείξουν αυτό το μαθηματικό κάτι...  
Το "μαθηματικό κάτι..." για τον καθέναν από μας, που κατακλύζεται από έρωτα για τα Μαθηματικά, την ιστορία τους, τη φιλοσοφία τους, τη διδασκαλία τους, μπορεί να είναι είτε ένα μαθηματικό ον, είτε ένας μαθηματικός (ή πολύ σπανίως μια μαθηματικός) είτε η ιστορία που πλαισιώνει ένα μαθηματικό γεγονός!** 
Ένα πολύ σημαντικό μαθηματικό γεγονός είναι η επινόηση του Απειροστικού Λογισμού, που έγινε ταυτόχρονα από τον Ισαάκ Νεύτωνα και τον Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς κατά τον 17ο αιώνα. 
Το γεγονός της ταυτόχρονης δημιουργίας αυτού του τόσο σημαντικού μαθηματικού πεδίου, που μελετάει τις μεταβολές και πάνω του στηρίζεται, εν πολλοίς, η τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα, έγινε αφορμή για μια εκατόχρονη διαμάχη μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Η διεκδίκηση της πατρότητας του Απειροστικού Λογισμού ενέπνευσε τον Ανδρέα να γράψει το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Το πιστόλι του Νεύτωνα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ.

Η δολοφονία του Αργύρη Στρουλιάρη που γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις 22 Σεπτεμβρίου του 2016, το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του Ιταλοϊάπωνα Κέιγκο Τανιμούρο, τρεις μέρες μετά στο Κέιμπριτζ και η αυτοκτονία(;) του καθηγητή Παπαπέτρου στις 5 Οκτώβρη του 2016 και πάλι στη Θεσσαλονίκη, τοποθετούν το μυθιστόρημα στο είδος της αστυνομικής (plus μαθηματικής) Λογοτεχνίας, αλλά για το βιβλίο λεπτομέρειες θα γράψω σε επόμενη ανάρτηση, όπου αναμφιβόλως θα αναφερθώ και  στο "ιδανικό πλάσμα", που φέρει το όνομα Κατερίνα Σαραντοπούλου :) 
Σήμερα θα ήθελα απλά να πω ότι το βιβλίο του Ανδρέα, που επισήμως κυκλοφόρησε μόλις χθες, έκανε την πρώτη (ανεπίσημη) εμφάνισή του την Κυριακή στον χώρο του φεστιβάλ! 
Το πιστόλι του Νεύτωνα και ο Γιάννης που αγάπησα, δίπλα δίπλα, με συγκίνησαν διπλά!




Η αίσθηση πως τα δώδεκα χρόνια τώρα που μέσω  της ομάδας Θαλής+Φίλοι γνωριστήκαμε, συμπορευτήκαμε, συνεργαστήκαμε, αλληλεπιδράσαμε και συνεχίζουμε να αλληλεπιδρούμε τόσο ανθρώπινα και δημιουργικά με γέμισε χαρά!
Εύχομαι να είμαστε καλά, να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, τις εκδηλώσεις μας, τις παρέες μας και...να γράψουμε όλοι μας βιβλία πολλά.
........................................................................................................................
Ευχαριστούμε πολύ την Άννα Γαβριήλ, που για μια ακόμη φορά μας κάλυψε φωτογραφικά!
------------------------------------------------------------------------------------------
* Οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι ήταν: Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Στάμος Τσιτσώνης, ο Ανδρέας Λύκος και η υπογράφουσα.
**Για τα "μαθηματικά γεγονότα" ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι το "Μαθηματικά και Φιλοσοφία. Το χρονικό μιας παρανόησης", του Gian-Carlo Rota, με εκτενή πρόλογο του Γιώργου Ευαγγελόπουλου.

4 σχόλια:

  1. Σ' ευχαριστώ Κατερίνα μου για τα καλά σου λόγια και την αγάπη σου. Θέλω μονάχα να ξεκαθαρίσω ότι στη μεγάλη περιπέτεια του Θαλής + Φίλοι πήρα πολύ περισσότερα απ' όσα έδωσα. Και αυτό το χρωστάω σ' όλους εσάς τους αγαπημένους φίλους παλιούς και νέους "Θαλήδες". Να είμαστε καλά, να ανταμώνουμε και να βγάζουμε ο ένας τον άλλο έξω από τη μιζέρια των καιρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Επιτέλους, λοιπόν, η δυνατή ομάδα Θαλής+Φίλοι απέκτησε τον ΛΥΚΟ της! Η γνωστή φράση <> πλέον δεν θα ισχύει. Ευχομαι στον Ανδρεα Λύκο νάναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και σε όλους σας Κάθε Επιτυχία στις ενέργειές σας.

    Με αγάπη κι εκτίμηση
    Κωνσταντάρας Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ!

      Προσωπικά ανταποδίδω την αγάπη και την εκτίμηση.

      Διαγραφή