Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η παρουσίασή μου στην 7η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα, 18-22 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Μαθηματικά για το Περιβάλλον. Μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο καλλιέργειας και ευαισθητοποίησης του σύγχρονου πολίτη;"
Ευχαριστώ πολύ όσους παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, την οποία δημοσιεύω για όσους ήθελαν να έρθουν, αλλά για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν.
Τα Μαθηματικά για το Περιβάλλον είναι ένα πεδίο με το οποίο, πιστεύω, θα πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα. Και για να το θέσω όπως ακριβώς το είπε ο καθηγητής που με έχει εμπνεύσει να ασχοληθώ με το θέμα, παραθέτω αυτό που εκείνος είπε 30 χρόνια νωρίτερα:

This project is perhaps the most valuable one that mathematical educators can be involved in
                                                           --Marty Walter, University of Colorado, Boulder



Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αγαπητές φίλες και φίλοι, πιθανόν θα έχετε ήδη δει το πρόγραμμα της 7ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, που διοργανώνει το Παράρτημα ΕΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Αν όχι, δείτε το εδώ.

Οι συμμετέχοντες είναι πολλοί και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, τα δε θέματα καλύπτουν όλα τα πεδία  σε έκταση και σε βάθος.

Η δική μου συμμετοχή στην 7η Δ.Μ.Ε. συνδυάζει τα Μαθηματικά με το Περιβάλλον, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πολίτες του πλανήτη Γη. Για το λόγο αυτό έχω προσωπικά καλέσει το μαθηματικό-περιβαντολόγο Martin Walter, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Boulder, συγγραφέα του βιβλίου "Mathematics for the Environment"

Η εισήγησή του, την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 18.00 έχει θέμα:
Some Arithmetic and Logic for a Successful Society: Economics and Ecology.


Την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 16.40 θα αναπτύξω τον δικό μου προβληματισμό:
"Μαθηματικά για το Περιβάλλον". 
Μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας του σύγχρονου πολίτη;


Τέλος, προκειμένου να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν την παρουσία του καθηγητή Martin Walter, στην πόλη μας για να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας και να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, το Σάββατο 21 Μαρτίου, 10.00 με 14.30, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα τα "Μαθηματικά για το Περιβάλλον". Η δομή του σεμιναρίου παρουσιάζεται στο ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με την πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα:
 «Μαθηματικά για το Περιβάλλον»
 Σάββατο 21 Μαρτίου, 10.00–14.30, Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».
           Στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας, που διοργανώνει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΜΕ, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Μαθηματικά για το Περιβάλλον»,  στο οποίο θα συζητηθούν σκέψεις και θα γίνουν προτάσεις για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα από τη μαθηματική δραστηριότητα.

          Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα καλυφθεί το θεωρητικό πλαίσιο περιβαλλοντικών προβλημάτων και θα γίνουν προτάσεις δράσεων για την ένταξη τους στο τυπικό μάθημα των Μαθηματικών.

          Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες, ως τάξη, θα επεξεργαστούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, με μαθηματικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα ο νόμος του Arrhenius.

          Η ανάπτυξη των θεμάτων, ως προς το περιεχόμενο και ως προς το επίπεδο δυσκολίας των Μαθηματικών, θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων.

Απαραίτητη η στοιχειώδης γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Εισηγητές:

Marty Walter, π. Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Colorado, Boulder, συγγραφέας του βιβλίου «Mathematics for the Environment».


Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της 7ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΉΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και για το λόγο αυτό, αναγκαστικά, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.